За Шумен

Град Шумен е разположен в живописна долина в Североизточна България. Той е един от най-старите градове в България. Началото е отпреди повече от 3200 години. В Шумен и платото зад него са запазени неповторими исторически паметници, датиращи от дълбока древност.
Първите обитатели са траките. За пръв път в Североизточна България тук археологически е проучено цялостно селище от ранно желязната епоха, датиращо от XII- XI в. пр.н.е. През V— I в. пр.н.е. траките (гети) укрепяват селището с две крепостни стени. Във военен римски кастел тракийското укрепление се превръща от I до IV в., който е преживял разорителните готски нашествия през III —IVв. ПрезV VI в Шуменската крепост е една от силните византийски крепости. По време на Първото българско царство Шумен, като внушителна българска твърдина, влиза в системата на старобългарските крепости, бранещи подстъпите към столиците Плиска и Преслав. В истински средновековен град Шумен се превръща през Второто българско царство (XII XIV в.). Освен военен, градът тогава бил и значителен икономически, търговски, стопански и културен център с развити занаяти.
През първите векове на османското владичество Шумен е голям административен и военен център с обществени постройки, с многобройни занаятчийски и търговски дюкяни и е един от най-многолюдните турски градове, зависим изцяло от българите. Изкусни са неговите майстори бакърджии, кожухари. железари. Те търгуват с Марсилия, Манчестер, Прага, Виена, Будапеща. През епохата на Възраждането Шумен е ведущ център в областта на културата в учебното, читалищното и театрално дело. В този град, където си дадоха среща ориенталската леност, трудолюбието на българина и европейското свободолюбие, гръмнаха звуците на първия български оркестър през 1851 година, вдигна се завесата на първото театрално представление през 1856 година. В Шумен Сава Доброплодни основава първото класно девическо училище.
Първото взаимно училище в кв. Дивдядово е от 1846 г тук са родени и творили авторите на българската драма Добри Войников и на първата българска повест Васил Друмев. Тук е роден един от апостолите на Априлската епопея Панайот Волов.


От епохата на Възраждането забележителни по своята архитектура са възрожденските къщи, в една от които е живял вождът на унгарската революция Л. Кошут Значително е участието на шуменци в Априлското въстание и българското опълчение през Освободителната руско-турска война
След Освобождението град Шумен се развива като голям административен и стопански център на обширен район. Той запазва значението си на културно-просветно средище, проникнато от традициите на Възраждането.

Промишлеността в града е силно развита, тежкотоварно автомобилостроене цветна металургия, химическа промишленост. Тук е построена и първата пивоварна в България, произвеждаща едно от най-доброто светло пиво в страната.
Шумен сега е учебен и културен център с висши учебни заведения, театър, библиотеки, музеи и др. Красивата природа, живописното разположение на града и историческите паметници от различни епохи привличат в Шумен хиляди туристи, чието пътуване до града е приятно и осигурено чрез жп. и автотранспорт.
{START_COUNTER}